13 Kasım 2013

BALBAY’DAN ŞAŞIRTAN ÖNERİ

ile Emrah Konuralp
Share

Ergenekon hükümlüsü ve CHP Milletvekili Mustafa Balbay, Sosyalist Enternasyonal’in Genel Sekreteri Luis Ayala’nın kendisini ziyareti sırasında şaşkınlık yaratan bir öneri dile getirdi: “Genel Af”.

Baybay şöyle dedi: “Yaşanan, sürdürülebilir bir durum değil. Bu ülkenin iç barışa ihtiyacı var ve iç barışın yolu bir ‘af’. Ama ayırmadan… İnsanların hükümeti de affedeceği bir yöntem bulunmalı.”

Yani iç barışın sağlanmasının temel koşulu Abdullah Öcalan ve Ergenekon hükümlülerini de kapsayacak, ayrım yapmayacak bir genel af.

Hani son yıllarda deniliyordu ya, hükümet Öcalan’ı affedebilmek için Atatürkçü komutanları ve düşünce insanlarını içeri tıktı diye. Bu senaryonun Sayın Balbay tarafından da kabul görmesi, belli konularda hassasiyeti olanları derinden yaralayacaktır.

Oysa bu kurguyu çok önceden sezen eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ benzer öneriye ne demişti: “En çok zoruma giden bu. PKK ile birlikte bir genel aftan bahsedildiğini duyuyoruz. Aynı kefeye konulacağımıza, hapiste çürümeyi tercih ederim.”

Sayın Başbuğ’a bu dik duruşundan ötürü ne denli saygı duyduysak, Sayın Balbay’ın son çıkışından da bir o kadar kaygı duyduk.

Terörist başını Meclis’e sokma gayretkeşliğine ulusal duyarlılığı yüksek kesimlerin güvenle baktığı bir isimden destek gelmesi son derecede çarpıcı bir gelişmedir.

Önceki hükümeti çıkardığı şartlı salıverme yasasından ötürü yıllarca ve insafsızca eleştirenlerin bugün AKP’den “af” dilemesi “takdir-i milliye”lik bir konudur.