21 Kasım 2013

BAŞBAKAN YİNE ECEVİT DÖNEMİ PROJESİNİN ÜSTÜNE YATTI!

ile Emrah Konuralp
Share

19 Kasım 2013 günü Başbakan Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında esti gürledi. Hizmetleri konusundaki gerçek dışı bazı iddiaları, yaptıklarını abartma çabasından öteye gidemedi. Rumeli konusunda ilgili ve duyarlı birisi olduğum için gerçekle çelişen noktalarda aydınlatıcı olmak istedim.

Başbakan ve partisi maalesef geçmiş döneme ait projeleri yüzde 100 kendilerinin eseriymiş gibi sunmada gayet becerikli! Hızlı tren ve Marmaray bunun en bilinen örnekleri. Salı günkü grup toplantısında bu örneklere yenileri de eklendi.

Makedonya’da Kocacık Köyü’ne gittiklerini ifade eden Erdoğan, “CHP’ye sorun, inanın o köyü bilmezler. MHP’ye sorun milliyetçiler ya, inanın bu köyü bilmezler. Kocacık Köyü, Gazi Mustafa Kemal’in babasının doğduğu, büyüdüğü köydür. TİKA gitti köyü buldu, Ali Rıza Efendi’nin evini tespit etti ve oraya büyük bir anı evi inşa etti ve bu ev tamamlandı, ziyarete açıldı” dedi.

Bu konuda Sayın Başbakan gerçeği söylemiyor. Olayın aslını DSP döneminin Kültür Ateşesi Sayın Şakir İlyasoğlları’ndan aldığım bilgiler doğrultusunda özetlemek istiyorum. Ata’nın babasının doğduğu evi TİKA’nın bulduğu kesinlikle doğru değildir. Bu evi ilk tespit eden tarihçimiz Enver Behnan Şapolyo’dur ve konuyu 1945 yılında Varlık dergisinde açıklamıştır.  1945’te ne AKP, ne de TİKA vardı…

Ev yıkık durumdaydı ve Makedonya kökenli DSP İzmir Milletvekili Sayın Kemal Vatan’ın çabası ve DSP’li Kültür Bakanı’nın konuya sahip çıkması sonucu ilk proje Ecevit döneminde yapılmıştı, 150 bin Dolar tanıtma fonundan projeye aktarılmıştı. O dönemde Kocacık Belediye Başkanı Sayın Şahin tarafından evin bulunduğu alan projeye tahsis edilmişti.

Peki Sayın Başbakan bu konuyla ilgili haksız bir övünç mü duyuyor? Hayır. Sayın Başbakan İzmir’de Göçmenler Federasyonu’nu ziyaretinde DSP milletvekili Sayın Kemal Vatan’ın uyarısını ve ricasını dikkate almış, projenin tamamlanmasını sağlamıştır. Bu konuda sonuna kadar övünmeye hakkı vardır. Ama Ecevit dönemini ve yapılanları yok sayması, her şeyi kendileri yapmışçasına bir hava estirmesi asla doğru değildir. Üstelik bunu yaparken de CHP ve MHP’ye gereksiz yere yüklenmesi de maksatlıdır.

Aynı grup toplantısında Erdoğan, “CHP ve MHP hazır olda and okurken Manastır’a gidip Mustafa Kemal Atatürk’ün eğitim aldığı Manastır Askeri İdadisi’nin restorasını yaptığını” da söylüyor. Sanki hazır olda and okumak utanılması gereken bir şeymişçesine konuşuyor ülkenin başbakanı.

Hazır yeri gelmişken Manastır’daki Askeri İdadi’de bulunana Atatürk odasına ilişkin gerçek bilgiyi de paylaşalım.  Manastır Kültür Müzesi’ndeki Atatürk Anı Odası, geçmişte hazır olda and okumakla vatana millete hizmet edebilmenin çelişki olarak görülmediği dönemde açılmıştı. Kültür Bakanlığı Ecevit’in partisindeyken mekân büyütülerek hizmete girmiştir. 3 Ekim 1998 günü dönemin Makedonya Cumhurbaşkanı Kiro Gligorov ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından açılışı yapılmıştır.

Sayın Başbakan DSP döneminde hizmete giren mekânın onarımını yaptığı için övünebilir. Ama övünürken Andımız’da dile gelen duygulara sahip Türk milletinin mensuplarını incitmeye hakkı yoktur.

Keşke havanda su dövmekten öteye geçemeyen muhalefet bu ve benzeri gerçekleri dile getirerek hükümetin kara propagandasına ve geçmişten hesap soran tutumuna dur diyebilse!