27 Nisan 2016

TÜRKİYE “ÇÖL” OLMASIN!

ile Emrah Konuralp
Share

Laiklik Türkiye’de Aşil’in topuğu gibidir. Türkiye’yi yıkmak istiyorsanız laikliği hedef alabilirsiniz.

Mitolojide Aşil, bebekken annesi tarafından topuğundan tutularak ölümsüzlük nehrine batırılır ve topuğu dışında her yeri ölümsüzlük iksirine bulanır. Yani topuğu Aşil’in en zayıf noktasıdır. Truva savaşında da Aşil, topuğundan okla vurularak öldürülür.

Türkiye Cumhuriyeti’nde de laiklik ulusal birliğin ve çağdaşlaşmanın güvencesidir. Laiklik giderse Türkiye gider; kimlik kavgalarının, mezhep ve tarikat çekişmelerinin, dinle ilgisi olamayan ama din kılığına girmiş çağdışı geleneklerin gündemi, toplumsal yaşamı ve gelişmeyi tıkadığı bir “çöl”e döner ülkemiz.

Ülkenin kurucuları sanki bir heves uğruna laik bir sistem kurmuşlar da bugünkü aklı eveller o hevesi ulu orta tartışmaya açıyor. Sanki kendileri kökleri 18. Yüzyıla dek uzanan Osmanlı-Türk modernleşmesini içselleştirmiş, anlamışlar da ahkam kesiyorlar. Sanki bu ülke ve halk için bugüne dek en küçük bir bedel ödemişler de kafalarına estiği gibi akıl vermeye kalkıyorlar.

Bu ülke laiklik uğruna, çağdaşlaşma adına çok bedeller ödedi ve görünen o ki çapsız siyasetçilerimiz yüzünden daha da ödenmeye devam edecek.