24 Eylül 2016

PAK-TÜRK DOSTLUK FORUMU KURULDU

ile Emrah Konuralp
Share

Kuruluşundan beri Türkiye ile çok sağlam bir ilişki zeminine sahip olan Pakistan, dünyanın en kalabalık Müslüman ülkelerinden biridir. Bağımsız Pakistan’ın kurucusu Muhammed Ali Cinnah, tıpkı bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve Türk ulusunun kurtarıcısı Mustafa Kemal Atatürk gibi ülkesinde Büyük Önder ve Milletin Babası anlamında Kaydi Azam olarak anılmaktadır.

Halktan Halka Pak-Türk Dostluk Forumu (HHPTDF) da her iki ulusal önderin ülkeleri için çizdiği hedefler doğrultusunda kurulmuştur. Her iki ülke arasında önemli çalışmalar yapan çeşitli dostluk grupları bulunurken resmi sınırların dışında halktan halka dostluk ilişkilerini güçlendirme temelli ilk örgütlenme, Gazeteci-Yazar ve Entellktüel Aktivist Farrukh Sohail Goindi ve Siyaset Bilimcisi Dr. Emrah Konuralp öncülüğünde yaşama geçmiş bulunmaktadır.

HHPTDF, ilk çalışmalarına Ankara’da Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve İslam dünyasında Soğuk Savaş döneminde Müslüman bir halkın hakları ve kurtuluşu için Kıbrıs Barış Harekatı ile sesini dünyaya duyurmuş Türk Başbakanı Bülent Ecevit’in Ankara’daki kabirlerini ziyaret ederek başladı. Anıtkabir’e ve Devlet Mezarlığı’na HHPTDF’nin Pakistan Temsilcisi Goindi ve Türkiye Temsilcisi Konuralp’in yanı sıra Pakistan’ın Türkiye Büyükelçisi Sohail Mahmood da katıldı. Büyükelçi Mahmood ve eşi, Rima-Farrukh Gondi çifti ve Emrah Konuralp’ten oluşan heyet, Rahşan-Bülent Ecevit Vakfı’nda Rahşan Ecevit ile bir araya geldi. Goindi, yaptığı konuşmada Rahşan Ecevit’e hitaben şöyle dedi:

“Siz, onurlu ve büyük bir mücadelenin yalnız tanığı değil, aynı zamanda ortağısınız. Geçmişte davetlim olarak eşiniz Bülent Ecevit’le birlikte Pakistan’a gelerek bizi onurlandırmıştınız. Şimdi de yine büyük bir incelik göstererek bizi kabul etmenizden ötürü büyük bir onur duyduk.”

Ayrıca Büyükelçi Sohail Mahmood, Büyükelçilik Rezidansı’nda bir yemek verdi. Yemekte Türkiye ve Pakistan’ın tarihi ve ilişkileri değerlendirildi.

img_7783 img_7793 img_7795 img_7800

img_7585