17 Mayıs 2003

İLK KİTLESEL KONUŞMAM: 2003 DSP GENÇLİK KURULTAYI

ile Emrah Konuralp
Share

17 Mayıs 2003 günü Bülent Ecevit’in DSP Genel Başkanı olduğu dönemde kendisinin açış konuşmasının ardından onun görevlendirmesiyle Ulusal Gençliği temsilen 13 bin kişinin huzurunda yapmış olduğum konuşma benim için bir dönüm noktasıdır.

Karadeniz’in şirin kenti Trabzon’dan Ankara’ya okumaya gelen, daha üzerine ilk kez giyindiği takım elbiseyi bile dolduramayan ve henüz hayatı hiç bilmeyen bir genci sırf o gencin Demokratik Solculukla ilgili yazdığı yazılardan ötürü partisinin Genel Merkezi’nde görevlendiren, kurt siyasetçilere o genci asla yem etmeyen bir siyaset bilgesiydi Bülent Ecevit.

Bu videoyu aradan geçen uzun yıllara karşın paylaşmamın nedeni, geçtiğimiz yıl geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitiren DSP kurucularından Bedir Baydan ağabeyimizin görüntülerini de içermesi… Bedir Baydan Adana Ceyhanlı bir emekli köy hizmetleri işçisi ve bir DSP emekçisi. Kurucusu olduğu partisinde kurultayca seçilmiş bir Merkez Disiplin Kurulu üyesiydi ve üyesi olduğu kurul tarafından hukuk ve mantık dışı bir uygulamayla üyelikten çıkarılmıştı.

Suçu “parti yönetimi artık gençleşsin” demekti. Yaşamını yitirmeden önceki son telefon konuşmamızda sesi titriyordu ama ısrarlı ve kararlı bir şekilde de “Bir yola çıktık ve bu yolda başarılı olacağız; ülkeye hizmet edeceğiz; sakın vazgeçmeyi düşünme” demişti. Son yerel seçimlerde parti Genel Başkanı Türker’in isteğiyle Ceyhan Belediye Başkan Adayı olmuş, kredi çekerek partinin bayrağını yerde bırakmamıştı. Seçimden sonra da ihraçla ödüllendirilmişti. Konuyu yargıya taşıdık tabii ama Bedir ağabeyi yitirince dava Genel Merkez’in istemiyle düşmüş oldu.

Son iki gündür Bedir ağabeyle birlikte ihraç edilen eski Ceyhan İlçe Başkanımızla eskileri yad ediyoruz yenilenebilmenin inancıyla. Çünkü hem Ecevit’e hem yitirdiğimiz ve birlikte mücadeleyi sürdürdüğümüz dava arkadaşlarımıza karşı sorumluluğumuz sözümüz var.

Bu konuşmaya önce isim vermeden Bülent Ecevit’in bir sözüyle başlamıştım. Ecevit de alkışlamıştı. Sonra sözün Ecevit’e ait olduğunu söyleyince yanındaki Genel Sekreteri Süleyman Yağız’a dönerek “İlk kez kendi sözümü alkışlar duruma düştüm” demiş gülerek. Konuşmamı çok beğendiğini de dile getirmişti merhum Ecevit.

Zaten ben de hem dizlerim titrerken hem de ara ara Ecevit’e bakıyor, ilgiyle izlediğini görünce konuştukça konuşuyordum. Üstelik arada birkaç kez Kurultay Divan Başkanımız eski Gençlik ve Spor Bakanımız Erdoğan Toprak tarafından gönderilen “Emrah kısa kes!” notlarına karşın…

Benim için çok önemli olan bu konuşmayı paylaşırken ve bu satırları yazarken tıpkı videodaki konuşmadaki sesim gibi içim titreyerek dostlarımıza selam, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

17-mayis-2003-genclik-kurultayi